Digitale Tafel

Wethouder Weijland van de Gemeente Ede heeft op maandag 14 september 2015 de officiële start gegeven aan het project Digitaal Tafelen.
6 Edese musea en het Gemeentearchief van Ede laten belangstellenden op een interactieve manier kennis maken met hun collecties en met verhalen uit Ede. De digitale tafels komen in de 6 musea en op steeds wisselende locaties in Ede te staan. Via de digitale tafels kunnen belangstellenden zelf op zoek gaan naar interessante collecties en boeiende verhalen uit Ede en hen zo opmerkzaam maken op de musea.

Bijzondere samenwerking
Het innovatieve project is een gezamenlijk initiatief van de Edese musea, verenigd in het Museum Overleg Ede, en het Gemeentearchief van Ede. De musea en het Gemeentearchief Ede blijven na de afronding van het project samenwerken, zodat er steeds nieuwe informatie getoond kan worden en andere musea kunnen aanhaken.

Deze musea zijn: Nederlands Tegelmuseum, Historisch Museum Ede, Museum Oud Lunteren, Platform Militaire Historie, Kijk & Luistermuseum en Museum Vliegbasis Deelen vertegenwoordigd door Webwerkplaats
Het project wordt geleid door Arno Stam, Erfgoed Gelderland en Bibi Bodegom van het gelijknamige bureau.

De Tafel.
Een digitale tafel is eigenlijk een groot touchscreen (49″ diagonaal) waar men met meerdere mensen tegelijkertijd aan kan werken. (zie foto). Deze wordt bestuurd door een PC in de voet van de tafel.
Waarschijnlijk wordt er gekozen voor een schermgrootte van 46 tot 50 Inch met tenminste 12 touchpunten tegelijkertijd. (vertaald: 4 mensen kunnen tegelijkertijd hier aan (samen) werken).
De resolutie zal HD 1920×1080 blijven omdat de software niet (nu en nabije toekomst) UHD ondersteunt.

Wat komt er op de tafel ?
De inhoud wordt 3-delig:
-Een slideshow. Deze dient ook als “screensaver”
-Het weergeven van (delen van de collectie) de 6 musea vanuit CollectieGelderland.nl
-Het weergeven van (delen van de collectie) de 6 musea vanuit Edeopdekaart.nl
Dit wordt voorafgegaan door een “Switchboard” waarin een keuze gemaakt kan worden tussen deze 3.

Museum Registratie
De inhoud van Adlib zal de basis gaan vormen voor de inhoud van Collectiegelderland en Edeopdekaart.nl.
We zijn gestart met het deelproject ‘collecties adlib gereed maken voor publicatie online’. Dit houdt praktisch in dat de objecten die geregistreerd zijn of worden in de registratie software Adlib, qua inhoud en opmaak uniform en geschikt gemaakt moet worden voor gebruik (import) in de website CollectieGelderland.
Dit is de basis om de collecties van de 6 musea in dit samenwerkingsverband te presenteren aan het publiek op een multitouch-tafel.

Voorlopige keuze onderwerpen
Clément van Maasdijk vliegheide
Vrijland
ME-262
Dump Deelen
Bob Beeston
V1
75 mm Kanon
Deelen KLU 1950 tot heden
Diogenes/Nachtjacht
EhrenFriedhof

Misschien ook interessant: