Inleiding

Het Museum

Museum Vliegbasis Deelen is gevestigd op de Hoenderloseweg 10, een schitterende zichtlocatie aan de weg Hoenderloo-Schaarsbergen.
Toepasselijk, want het is een voormalig Duits gebouw, later Canadees en daaropvolgend weer Nederlands. Het kreeg recent de monumenten status. Het biedt ruimte aan 2 grote en 3 kleinere expositie ruimtes, een vergaderzaal, een werkplaats, kantoor, archief en een uitgebreide bibliotheek.
Meer dan 25 Vrijwilligers, met zeer diverse achtergronden en eigen specialisatie, zijn nu samengesmeed door gezamenlijke interesse in historie. Samen bemannen zij het museum, bekostigen het onderdak, de onderzoeken, de uitbreidingen en onderhoud van de collectie en diverse projecten. De rest van de noodzakelijke fondsen komen van sponsors, donateurs en opbrengsten uit entreegelden.
Dat er met bescheiden middelen maar een gemotiveerde groep mooie dingen kunnen worden gedaan kunt u ook aflezen uit het feit dat wij een officiele ANBI instelling zijn en op dit moment hard werken om een geregistreerd museum te worden.

Vol verhalen

Alle voorwerpen, foto’s, uniformen etc. zijn geheel authentiek, meestal als resultaat van soms jarenlang onderzoek. Daardoor is Museum Deelen “het Museum vol verhalen”. Ieder onderzoek maakt dat ieder object een verhaal heeft dat wij ook graag in persoonlijke rondleidingen overbrengen. Een unieke formule die, getuige ons gastenboek, zeer op prijs wordt gesteld.

museum gebouw totaalaanzicht2
De exposities

De oorsprong voor het museum ligt in de Stichting DAEG, die zo’n 25 jaar geleden vliegtuig bergingen uitvoerde, met name om vermiste bemanningen te bergen. De expositie over de bergingen en de persoonlijke verhalen er achter vindt u in zaal 3.
Door het vele onderzoek dat wij uitvoerden is ook gereconstrueerd hoe de duitse nachtjagers vanuit Deelen opereerden. Een overzichtelijke uitleg, geillustreerd met authentieke objecten vindt u in zaal 2.
Na de capitulatie in 1945 werd het canadese leger gerepatrieerd. Echter AL het materiaal van het canadese 1e leger werd achtergelaten op vliegveld Deelen. Meer dan 37.000 voertuigen (meer dan er in heel nederland waren voor de oorlog) maar ook werkplaatsen, ziekenhuizen, voorraden. Unieke foto’s en objecten van de Deelen Dump in Zaal 6 geven u een indruk van de enorme omvang en hoe alles ingezet werd voor de wederopbouw van Nederland.
Het linker deel van Zaal 6 is gewijd aan de geschiedenis van Vliegveld Deelen van 1910 tot heden. Bent u gelegerd geweest in Schaarsbergen, de LETS of het vliegveld, dan zult u zeker een stukje herkenning hebben bij de foto’s en voorwerpen in deze zaal.
Zaal 7 is voor wisselexposities. Op dit moment vindt u daar een werkelijk unieke collectie dagboeken, schalen, tegels, inkstellen en andere memorabilia van het duitse Nachtjagd tijdperk van het vliegveld.

3d-voorstelling-museum-zaal-nummers

In zaal 1 vindt u verder nog het geheel gerestaureerde Auster verkennings vliegtuig en onze V1.
Het diorama en vitrine in zaal 4 geven een indruk over de hulp aan piloten die in bezet gebied wilden ontsnappen.
In de gang (5) vindt u een verzameling foto’s en voorwerpen van het bouwbedrijf wat in opdracht van de duitsers het vliegveld bouwde.
U ziet aan de lijst van exposities en de plattegrond: het is groter dan u denkt.